Ta spletna stran uporablja piškotke. Z brskanjem po strani se strinjate z našo izjavo o Piškotkih. Sprejmi in zapri

Rekonstrukcija romanskega stropa

Najpomembnejši oziroma najstarejši del rasti gradu pa predstavlja romanski del, ob katerem stojite. V letih od 1131 do 1147 je namreč grad na novo zgradil salzburški nadškof Konrad.

Danes je lepo viden najstarejši romanski del, ki obsega obodno zasnovo s kapelo, južnim palacijem, stanovanjskim stolpom na JZ vogalu in dvonadstropnim ščitnim zidom z obrambnim stolpom na izpostavljeni severni strani. Eno najpomembnejših odkritij prenove je bilo odkritje romanskih zidov in romanskega lesenega stropa oziroma nastavkov za leseni strop v kleti, saj je bi le-ta nekje v 17. stoletju obokan, kar se vidno tudi po prenovi.

Odkrit je bil romanski portal in vse zasnove za izvedbo rekonstrukcije, ki povezuje tudi tla romanske kapele v drugem nadstropju. Tako je bil narejen nov lesen strop, enega izmed tramov pa so pomagali iztesati tudi udeleženci konservatorsko-restavratorskih delavnic, ki so se odvijale v času prenove aprila 2012. Večja kletna dvorana še nima namembnosti, lahko pa služi kot vinska klet ali prireditveni prostor.

foto: Alenka Železnik, ZVKDS, OE Ljubljana

Kontaktirajte nas

Grad Rajhenburg
Cesta izgnancev 3
8280 Brestanica
+386 7 620 42 16
info@gradrajhenburg.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV SI30027110

Več podatkov »