Ta spletna stran uporablja piškotke. Z brskanjem po strani se strinjate z našo izjavo o Piškotkih. Sprejmi in zapri

Renesančne freske

V 80. in začetku 90. let dvajsetega stoletja je bilo raziskano celotno prvo nadstropje, restavrirane so bile odkrite renesančne poslikave, skupaj z odkritimi lesenimi tramovnimi stropi, izdelano je bilo novo stavbno pohištvo in novi tlaki.

Edine dobro ohranjene poslikave na gradu so izjemne freske v zanimivem prostoru. Ob koncu do danes ohranjenega renesančnega dela je prostor s tlorisom trikotnika, ki je s prezidavami postal trapezoid. S tem so bile delno uničene tudi izjemne poslikave, ki so pripisane mojstru Marije Gradec oziroma marijagrajškemu mojstru. Poslikave – freske so odlično delo, navdihnjeno s severno renesanso, nastalo okoli leta 1530. Dogajanje se odvija na balkonu, stran od obiskovalca, ki ga gospe in vse spremstvo sploh ne pogledajo.
Motivno sledimo dvema prizoroma – legendi svete Kunigunde in upodobitvi krščanskih kreposti, od katerih je ohranjenih le nekaj: TEMPORANCIA – zmernost, FORTITUDO - moč, pogum z levom in SPES – upanje, prepoznamo lahko tudi napis JUSTITIA – pravičnost. Manjkajo vsaj še FIDES – vera CARITAS – ljubezen in PRUDENTIA – razumnost.
Pripoved obsega del življenja in legende sv. Kunugunde Bamberške oziroma odlomek o zavisti, obrekovanju, prenagljeni sodbi, preizkušnji in dokazani čistosti ter povzdignjenju kot podajanje ideje o Pravici. Upodobitve legende o sv. Kunigundi so sicer redke.
Življenje in legenda sv. Kunigunde:
Leta 999 se je hči grofa Siegfrida Lützelburškega poročila z bavarskim vojvodo Henrikom. Leta 1002 sta bila v Paderbornu okronana za nemškega kralja in kraljico, leta 1014 pa sta v Rimu sprejela cesarsko krono. Zakon med njima je bil deviški in je temeljil na prijateljstvu. Dvorjani so Kunigundo očrnili cesarju in jo obtožili prešuštva. Henrik II. jo je dal zapreti. Ker je koncil iz leta 1022 predpisal, da mora žena, obtožena prešuštva, dokazati čistost v preizkušnji z ognjem, je ta preizkus morala opraviti tudi Kunigunda. Kunigunda je šla bosih nog prek razžarjenega lemeža, ogenj pa se njenih nog ni dotaknil. Cesar je svojo zmoto priznal in jo spet postavil za kraljico.
Skladno s svojim poslanstvom sta Kunigunda in Henrik postavila več cerkva in samostanov, leta 1200 pa ju je papež Inocenc III. kanoniziral.
Na gradu je velik del uničen, vendar pa je moč razbrati pomen upodobljencev, njihova čustva in dogajanje. Manjka cesarska dvojica in prizor, ko zlodej preizkuša Kunigundino nedolžnost in se ji v podobi mladeniča prilizuje. Ohranjen pa je prizor, ki kaže posledice obrekovanja: neznani visok dostojanstvenik (mož v modrem oblačilu) kaže s prstom na Kunigundo, cesar v škrlatnem plašču s hermelinskim ovratnikom se obrača stran od nje. Ali ima roko na Bibliji? Uklenjena Kunigunda stopa proti zamreženemu oknu, temnici, in čaka na trenutek odločitve. Sledi še prizor dramatičnega razpleta – Kunigunda, obdana z družicami, dvornimi damami, čaka na odločitev o preizkušnji – z ognjem. Njene spremljevalke je popadel obup spričo okrutnosti mož postave. Kunigunda je vdana v usodo oziroma je prepričana v svojo nedolžnost in je ob tem mirna (spokojna). Sklonila se je naprej - kot da bi odločitvi prikimavala s celim telesom. Možje postave so svojo odločitev zapisali na svitku. Posebej zanimiv je prikazani razkošni renesančni oblačilni videz.
Ikonografsko zaokroženo podobo dobiva legenda sv. Kunigunde v povezavi z nizom kreposti. Izbran prizor je pri nas redek. Zakaj so ga izbrali? V času med kanonizacijo Kunigunde (1200) in nastankom brestaniških fresk (ok. 1530) je bilo na Štajerskem njej posvečenih več cerkva, vendar v bližini Brestanice to ni izpričano.
Zagotovo pa je prizor izbran skladno z duhom burnega časa 16. stoletja, saj gre za poslanico o kreposti in pravičnosti, ki pa je bila v času zahtev in razcveta reformacije izredno aktualna.

Kontaktirajte nas

Grad Rajhenburg
Cesta izgnancev 3
8280 Brestanica
+386 7 620 42 16
info@gradrajhenburg.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV SI30027110

Več podatkov »