Notice: Undefined index: translate in /var/www/domdesign/private/lib/items/Domino/Gallery/ModuleCross/view.php on line 8
Rajhenburški dan čokolade in likerjev - Grad Rajhenburg

Rajhenburški dan čokolade in likerjev

sobota, 9. 11. 2019, 11.00–18.00

Rajhenburški dan čokolade in likerjev je  vsakoletni dogodek, ki je programsko zasnovan na izjemno bogati dediščini, ki so jo Brestanici, Posavju in celotnemu slovenskemu prostoru zapustili menihi trapisti. V Kulturnem domu Krško, enoti Grad Rajhenburg letos dogodek organiziramo že petič.

Grad Rajhenburg je po zadnji prenovi leta 2012 dobil izjemno privlačno podobo, ki jo dopolnjujemo tako z muzejskimi razstavami in programi kot tudi glasbenimi, gledališkimi in filmskimi predstavami. Med pomembnimi vsebinami je tudi muzejska predstavitev življenja in dela trapistov, ki so delovali na Rajhenburgu med leti 1881 in 1947.

Rajhenburški trapisti so bili prvi industrijski proizvajalci čokolade na Slovenskem. Proizvajali so jo pod blagovno znamko Imperial, ki jim jo je podelil avstrijski cesar Franc Jožef I. Bili so cesarski dobavitelji tako čokolade kot likerjev, kar je bilo največje priznanje za kvaliteto njihovih izdelkov. V njihovi proizvodnji so bili zelo cenjeni in prodajani tudi likerji; Cacao iz kakava, ter  zeliščna Grande in Trapistin. Njihovi proizvodi so bili na prodajnih policah po vsej Evropi.         

Dan se bo odvijal v kletnih in pritličnih prostorih gradu Rajhenburg ter na grajskem dvorišču kot preplet prodaje proizvodov s področja čokolad in likerjev, strokovnih predavanj, predstavitev ter pokušin. Dogajanje bomo dodatno popestrili z različnimi delavnicami ter z glasbenimi gosti.

 

Dogodek je nadgradnja rezultatov projektov LEADER Vpliv trapistov na posavsko podeželje, akronim Trapistin in Ustvarimo zeliščni vrt Posavja, akronim Zelišča Posavja.