Okrogel stolp

Ob vstopu v stolp si najprej oglejte skrbno izklesan gotski portal, ki ponuja vpogled v renesančni stolp.

Portal z lepo izklesanimi polstebri in kapiteli povezuje pritličje z drugim nadstropjem, kjer je bil ob prenovi najdeno in sedaj je tudi prezentirano štirikrilno bogato profilirano okno, ki je skupaj z dvema oknoma s slepim krogovičjem na drugi strani hodnika posebnost v slovenskem prostoru.

Grad je podkleten samo delno, saj je pretežno zgrajen na »živi« skali. Pot po kleteh lahko začnete v prav v tem renesančnem stolpu z gotskim portalom. V notranjosti so bili večji posegi izvedeni ravno v tem okroglem obrambnem stolpu, kjer je bil z odstranitvijo cisterne iz časa trapistov, vzpostavljen enoten dvoetažni prostor namenjen muzejski trgovini. V pritličnih prostorih nasproti – torej v prostorih zahodnega trakta in stanovanjskega stolpa so s prenovo nastali prehodni in povezani prostori za gostilno in kavarno. Posebnost je razgledna terasa z odličnim razgledom na Savo proti Celju. Vabljeni. Najprej pa vstopite v stolp in se sprehodite po prostoru z lesenim mostovžom in odlično ponudbo rokodelskih izdelkov ter izdelkov povezanih z muzejskimi zbirkami.

Stolp ob vhodu je v vsakem nadstropju posebna in zanimiva zgodba. Okrogla dvorana v drugem nadstropju z 48 sedeži je zaradi akustike odlična dvorana za različne koncerte. Razgled iz nje je razgled po Brestanici, po bližnjih in daljnih hribih z možnostjo razmišljanja o številnih stoletjih, ki so jih sooblikovali prebivalci in lastniki gradu Rajhenburg.

Med najlepše dele sodi strešna konstrukcija okroglega stolpa, ki je nastala v renesansi. Prostor je zaradi mojstrstva izjemen in lahko bi rekli tudi mističen. Pri obnovi je bila sanirana lesna konstrukcija in zamenjana vsa kritina grajske strehe. Še posebej je bilo zahtevno prekritje stolpa, ki predstavlja zaključek prostorov od kleti do vrha – najvišjega vrha gradu.

Stopite v stik

Grad Rajhenburg
Cesta izgnancev 3
8280 Brestanica
+386 7 620 42 16
051 390 648
info@gradrajhenburg.si
gradrajhenburg.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV: SI30027110
IBAN: EZR 0110 0600 0029 608 (Banka Slovenije)