Rokodelske odprte delavnice

Rokodelske odprte delavnice 2. faze projekta (december 2013-maj 2014)

Rokodelske odprte delavnice 1. faze projekta

Izvedene rokodelske odprte delavnice :

1. DEDIŠČINA TRAPISTOV: ČOKOLADA IN VINO, sobota, 20. april 2013, ob 14. uri na Gradu Rajhenburg v izvedbi Hiše trt vina in čokolade, Aleš Kunej, s. p. iz Brestanice. Udeleženci delavnice so spoznali: od kod prihajata kakav in čokolada, kaj imata skupnega čokolada in vino ter kakšna je razlika med industrijsko in ročno izdelano čokolado. Predstavljen je bil krajši proces dela s čokolado. Udeleženci pa so se preizkusili tudi v izdelovanju čokoladnih lizik.

2. ROKODELSKA DEDIŠČINA TRAPISTOV: KROJAŠKA DELAVNICA, torek, 23. april 2013, ob 17. uri v Mestnem muzeju Krško v izvedbi  Irene Ine Čebular in  Inštituta za svobodo oblačenja iz  Brestanice. Udeleženci so se podučili: kako se ureže blago, ukroji in sešije izdelek.  Iz bombažnega platna so si izdelali platnene vrečke ali manjše torbice. Zašite izdelke so nato ročno poslikali s tekstilnimi barvami ali nanje odtisnili različne žige in zelišča.

3. DEDIŠČINA TRAPISTOV: ROČNA IZDELAVA  EMBALAŽE, četrtek, 25. april 2013, ob 17. uri na Gradu Rajhenburg v izvedbi Helene Krajnc in  Darilne embalažae»Unikat«, Matjaž Krajnc, s. p. iz Brestanice. Udeleženci so se podučili: kako ročno izdelati okrogel tulec in okroglo uporabno embalažo/škatlico. Izdelali so  papirnate tulce za shranjevanje svinčnikov , jih »oblekli« v različno potiskan papir ali jih pobarvali po lastnih željah.

4. DEDIŠČINA PREHRANJEVANJA TRAPISTOV: ŽITA, MOKA IN MLEVSKI IZDELKI, torek, 7. maj 2013, ob 17. uri na ekološki kmetiji Mihaele Jazbec, Podvrh 20, Sevnica. Izvedba: Ekološka kmetija Mihaele Jazbec in Kmetija Kobal. Gostja Marija Merljak, prehranska strokovnjakinja,  je spregovorila o pomenu pridelave in uživanja žit v sodobni prehrani. Sledil je ogled na ekološki kmetiji Jazbec Mihaele, ki prideluje in melje raznovrstna žita.

 

5. DEDIŠČINA PREHRANJEVANJA TRAPISTOV: MLEKO IN MLEČNI IZDELKI, četrtek, 9. maj 2013, ob 11. uri na Kmetiji Korbar, Močilno 23, Močilno, Radeče. Izvedba: Kmetija Korbar, Močilno, Radeče . Gostja Jožica Krašovec iz KGZ Celje, svetovalka za dopolnilne dejavnosti, je spregovorila o pomenu pridelave in uživanja mleka, priložnostih njegove predelave in prodaje v lokalnem okolju Sledila je  predstavitev kmetije Korbar in njihove poti od proizvodnje do predelave mleka, ki sta jo podala gospodarja na kmetiji, Feliks in Lidija Korbar.

6. ROKODELSKA DEDIŠČINA TRAPISTOV: SAMOSTANSKA MIZARSKA DELAVNICA, sreda, 15. maj 2013, ob 17. uri na Gradu Rajhenburg, Cesta izgnancev 3, Brestanica. Izvedba: Restavratorstvo Aleš Vene, s. p., Sevnica. Udeleženci so si ogledali uporabo starega orodja v mizarski delavnici, delali z obličem in se ob demonstraciji prikaza izdelovanje lesenih grabelj vživeli v vlogo mizarjev ter izdelali lesene kline za grablje.

7. DEDIŠČINA VINOGRADNIŠTVA TRAPISTOV: PREDSTAVITEV IN DEGUSTACIJA VIN S TRAPISTOVSKIH LEG, sobota, 18. maj 2013, ob 16.30 v Vinoteki Mestne hiše Brežice, Cesta prvih borcev 22, Brežice. Izvedba: Vinogradniki in vinarji, ki imajo vinograde na »trapistovskih legah«. Trapisti so na Sremiču nad Krškim obdelovali obsežne vinograde. Znani so bili predvsem po kakovostnih belih in rdečih vinih ter proizvodnji penečega vina. Ponudbo vin današnjih vinarjev z nekdanjih trapistovskih leg so udeleženci  spoznali ob vodeni degustaciji.

8. DEDIŠČINA PREHRANJEVANJA TRAPISTOV: DOMAČE MESNINE, torek, 21. maj 2013, ob 17. uri, OŠ Jožeta Gorjupa, Gorjanska cesta 2, Kostanjevica na Krki. Izvedba: Društvo domačih kolin Kostanjevica na Krki. Na delavnici so bili udeleženci seznanjeni z različnimi pomeni pridelave in predelave domače prireje. Ob zaključku so degustirali kakovostne domače mesnine.

9. DEDIŠČINA TRAPISTOV: SAMOSTANSKA TISKARNA – IZDELAJMO KNJIGO, sreda, 29. maj 2013, ob 17. uri v Mestnem muzeju Krško, Valvasorjevo nabrežje 4, Krško. Izvedba: Janja in Jurij Baznik, Grubar, d. o. o., Kostanjevica na Krki. Udeleženci so spoznali veščine in tehnike pri izdelovanju knjige. Preizkusili so knjigoveške postopke in si izdelali knjigo: oblikovali platnico, dodali notranje liste ter jih zašili.

10. DEDIŠČINA PREHRANJEVANJA TRAPISTOV: VPLIV TRAPISTOV NA SODOBNO KUHINJO, sreda, 5. junij 2013, ob 19. uri v Gostilni Šempeter, Bistrica ob Sotli 76. Izvedba: Srečko Kunst, s. p., Gostilna Šempeter, Bistrica ob Sotli. Delavnica je bila zasnovana kot kulinarični dogodek in promocija pomena lokalno pridelane hrane. Na osnovi izsledkov terenske raziskave, povezane z načinom življenja trapistov in prehrambene dediščine območja, so udeleženci okusili živila in jedi preteklosti, prilagojene sodobni kuhinji.