Boštjan Pucelj WYSIWYG / TKVTD What you see is what you get / To kar vidiš, to dobiš

19. 5. 2018 – 4. 11. 2018, 18.00

BOŠTJAN PUCELJ

WYSIWYG / TKVTD

What You See Is What You Get / To, kar vidiš, to dobiš

19. maj–23. september 2018            

Fotograf Boštjan Pucelj se na aktualni razstavi WYSIWYG (What you see is what you get) / TKVTD (To, kar vidiš, to dobiš) predstavlja s štirimi fotografskimi serijami, ki so nastajale od leta 2007 in so večinoma razstavljene prvič, vključuje pa tudi napoved novih fotografskih projektov, ki so še v različnih fazah ustvarjalnega procesa. Fotograf, ki že vrsto let deluje na področju avtorske fotografije, je po izobrazbi geodet, kar je na aktualni razstavi pomemben dejavnik, saj se je osredotočil na motiviko zunanjega prostora oz. zemeljskega površja, ki ga obravnava eksaktno zemljemersko. Izbrane motive je posnel na območju Mestne občine Novo mesto, pri čemer se je odločil na eni strani za znane lokacije, kot je reka Krka, na drugi pa za anonimne, kot so posamezni posnetki cestnih ogledal in suhih dreves, ter izginule, kot je podrti objekt v Žabji vasi. Serije so nastale v tehniki barvne fotografije, v različnih formatih pa so predstavljene kot knjiga umetnika, pisarniški fascikel in klasične fotografije.

Puclja bi lahko umestili na področje avtorske dokumentarne fotografije, saj k fotografskim projektom pristopa z izdelanim konceptom, značilnim za umetniški žanr, fotografijo pa vedno ohranja v mejah medija kot objektivnega vizualnega zapisa. Nepristransko beleženje motivov in formalna čistost približujeta Pucljevo delo skrajnemu robu avtorske dokumentarne fotografije, ko odmišljanje sleherne subjektivnosti in čustvenosti ter poudarjanje izjemne natančnosti, stroge discipline in sistematičnosti v delovnem procesu pelje proti dovršenosti medija.

(Mag. Andreja Rakovec, umetnostna zgodovinarka in kustosinja; iz kataloga razstave)

 

Boštjan Pucelj (1979) je od leta 2007 samozaposlen v kulturi. Njegovi projekti se lotevajo kritičnih tem, ki jih povzroča sodobna družba, in tem, ki bežijo iz našega vidnega obzorja in bodo kmalu postale le hrepeneč spomin. Živi in ustvarja v Novem mestu.

www.bostjanpucelj.com // instagram: iMarathon

 

Razstavo sta omogočila:

Kulturni dom Krško, enota Grad Rajhenburg in Občina Krško

Razstava bo odprta do 23. septembra 2018.

 

 

Foto: Boštjan Pucelj, PO-085-141; 516722,7; 77048,8; 10.05.2009