Čistilka Marija

sobota, 23. 8. 2014, 20.00, atrij Gradu Rajhenburg

Vstopnina: 8 € predprodaja, 10 € na dan predstave.

 

Avtor: Tone Partjič
Režija: Vito Taufer
Igra: Mojca Parljič

Čistilka Marija je brezposelna tekstilna delavka, samohranilka dveh otrok. Kot čistilka prek javnih del čisti stanovanje tudi poslancu Kurniku. Ravno na poti v njegovo stanovanje pa jo iz zasede napade nek moški in hoče vdreti za njo v stanovanje. Grozi, da bo zažgal hišo..
Marija se ga le otrese in v stanovanju hitro pokliče policijo, rešilce...
Njej pa se zdi, da je ne jemljejo resno. Sprašujejo jo če ji je že kaj storil in ali je hiša že požgana. V primeru, da je z njo vse v redu in da hiša še stoji ji namreč ne morejo pomagati.
Marija ostane sama v stanovanju in ne preostane ji nič drugega, kot da se loti pospravljanja. Še v slabšo voljo jo spravi Kurnikovo obvestilo, da so na počitnicah na Palmi de Malorci in ji bodo plačali kasneje. Denar pa nujno potrebuje, za otroke, za življenje... Vmes se oglašajo telefoni in preko njih čistilka tudi ugotovi, kdo je njen jutranji napadalec.
Gospod Kurnik je imel razmerje z napadalčevo ženo. Njen mož pa je čistilko zamešal za gospo Kurnikovo in je hotel z njo rešiti ta problem.
Med likanjem poslančevih spodnjic, čistilka pripoveduje zgodbo o možu Frančeku iz Haloz, ki je odšel delat v Nemčijo in jo "pozabil", saj zdaj živi skupaj z neko Portugalko. Ponižal jo je in nikoli ga ne bi vzela nazaj, pravi. Tudi denarja ji ne pošilja več, na "socialnem" ji predlagajo, naj ga toži tja gor v Nemčijo… Medtem zažge nekaj Kurnikovih spodnjih hlač, popije na skrivaj preveč viskija, se spominja vesele mladosti v Halozah, spregovori o nesrečnem otroštvu, saj je bil oče alkoholik in sanjari, kaj bi lahko bilo iz nje, če bi imela spodbudne pogoje…
Pod vplivom viskija prizna, da sin Ivek ni Frančekov, ampak od nekega gospoda, le da Franček tega ne ve.
K o se že odpravlja domov , jo pokliče sin Ivek in ji pove, da se je "očka" vrnil iz Nemčije, kjer je kriza... Kmalu za tem jo pokliče sam Franček.
Portugalka je očitno prodala svoj market in se vrnila v Lizbono, on pa bi se rad vrnil k njej, Mariji...

Sprva ga Marija jezno zavrača, a že kmalu steče domov, nazaj k svojemu možu, ki jo je zapustil...

Čeprav je vsebina monokomedije na videz precej grenka, pa nam je zagotovilo za smeh avtorjev pronicljivi humor in mojstrska izvedba Mojce Partljič, diplomirane dramske igralke. Komedijo je režiral Vito Taufer, eden najbolj prepoznavnih slovenskih režiserjev.
Na ljubljanskem gradu bo komedija doživela svojo 500.ponovitev, vendar monokomedija kljub temu ni izpeta in je še zmeraj aktualna. Govori o tako imenovanem malem človeku, njegovi borbi za življenje in preživetje, družinskih problemih, ki bi nas lahko prignali do solz, če nas nebi prej premagal neustavljivi smeh...