Dan spomina na holokavst

27. 1. 2021 – 31. 1. 2021

 

Ko je 1. novembra 2005 Generalna skupščina OZN sprejela resolucijo, s katero je 27. januar razglasila za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, je ta združil več nacionalnih manifestacij, s katerimi so po različnih državah obeleževali tako spomin na žrtve holokavsta kot tudi spomin na preostale žrtve nacističnega in fašističnega terorja. Z mednarodnim dogovorom pa je kot dan spomina izpostavljen dan, ko je Rdeča armada osvobodila koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau, prepoznano kot najbolj izrojen in dovršen prostor za uničevanje ljudi. V Auschwitz je bilo iz Slovenije interniranih 2.342 ljudi in kar 1.331 jih internacije ni preživelo.

V holokavstu je bilo umorjenih šest milijonov Judov, med žrtvami nacističnega in fašističnega terorja v pred- in vojnem času so še milijon in pol Romov in Sintov, četrt milijona hendikepiranih, deset tisoč homoseksualcev in številni politični zaporniki. V uničevalnem vrtincu je življenje izgubilo več kot pet milijonov pripadnikov slovanskih narodov. Med žrtvami holokavsta so bili tudi slovenski Judje. Drugo svetovno vojno jih je preživelo komaj deset odstotkov. Glede na te zastrašujoče podatke je namen dneva spomina, da se dogajanj, ki so privedla do morije takih razsežnosti, spominjamo in nanje nikoli ne pozabimo.

 

V Kulturnem domu Krško se ohranjanju spomina na čas pred in med drugo svetovno vojno posvečamo tako v Mestnem muzeju Krško kot tudi na gradu Rajhenburg. Iz dobršnega dela prostora, kjer muzej opravlja muzejsko matično službo, so bili slovenski prebivalci med vojno izgnani, tiste, ki niso bili deležni te usode, pa so različne oblike okupatorjevega terorja doletele v domačem prostoru.

Ob dnevu spomina na holokavst smo v preteklih letih ob predavanjih zgodovinarja in direktorja Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Borisa Hajdinjaka, obujali spomin na vojni čas in žrtve iz prostora današnjega Posavja.

 

Boris Hajdinjak: »Od tod so bežale še ptice«: slovenske žrtve Auschwitza, strokovno predavanje 

https://www.gradrajhenburg.si/dogodki/boris-hajdinjak-od-tod-so-bezale-se-ptice-slovenske-zrtve-auschwitza-strokovno-predavanje-ob-dnevu-spomina-na-holokavst

Boris Hajdinjak: »Tu se je smrt utrudila do smrti …«: slovenske žrtve Auschwitza, strokovno predavanje ob dnevu spomina na holokavst

https://www.mestnimuzejkrsko.si/dogodki/tu-se-je-smrt-utrudila-do-smrti-slovenske-zrtve-auschwitza

Dr. Helena Rožman, muzejska svetovalka

 

Literatura:

https://www.britannica.com/topic/Holocaust-remembrance-days, dostopano 25. 1. 2021

https://www.britannica.com/event/Holocaust/Artistic-responses-to-the-Holocaust#ref215494, dostopano 25. 1. 2021

Boris Hajdinjak: »Od tod so bežale še ptice«: slovenske žrtve Auschwitza», strokovno predavanje , Grad Rajhenburg,  27. 1. 2018.

Boris Hajdinjak: »Tu se je smrt utrudila do smrti …«: Slovenske žrtve Auschwitza, strokovno predavanje, Mestni muzej Krško, 28. 1. 2020.

Fotografija: Auschwitz, glavni vhod, t.i. vrata smrti, pogled iz taborišča ob osvoboditvi. Arhiv B. Hajdinjak.

 

 

Stopite v stik

Grad Rajhenburg
Cesta izgnancev 3
8280 Brestanica
+386 7 620 42 16
051 390 648
info@gradrajhenburg.si
gradrajhenburg.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV: SI30027110
IBAN: EZR 0110 0600 0029 608 (Banka Slovenije)