Flamenco trio

petek, 8. 7. 2016, 20.30, atrij

Vstopnina: 10 € predprodaja, 12 € na dan dogodka.

Zasedba:
Ana Pandur Predin - ples
Vito Marenče - kitara
Nino Mureškič - tolkala

Flamenco trio je edina flamenko zasedba v Sloveniji, ki združuje vrhunske glasbenike in plesalko, ki skupaj ustvarjajo novo, avtentično in avtorsko interpretacijo flamenka. Njihov program temelji na avtorskem plesu in glasbi, ki je zasidrana v tradicionalnem flamenku, sloni na njegovih primarnih in unikatnih elementih, ki jih sestavljajo kitara, ples, ploskanje, vokal, vse to pa združujemo z jazzovsko improvizacijo, indijsko klasično ritmiko, balkanskim in arabskim melosom ter elementi sodobnega plesa. Ponujajo lastno, svežo vizijo flamenka, brez da bi se oddaljili od avtentičnosti, ki je nujna. Njihov repertoar tako obsega tradicionalne plesno-glasbene zvrsti flamenka, jazzovske in tudi sodobne interpretacije.

Ana Pandur je edina slovenska profesionalna plesalka flamenka, ki svoj plesni izraz gradi iz mešanice tradicionalnega flamenka in lastne vizije te glasbenoplesne umetnosti. Plesalka s klasično baletno izobrazbo je več let preživela v Madridu, na Akademiji Amor de Dios, kjer se je izobraževala pod mentorstom največjih figur flamenka, med njimi velja izpostaviti Merche Esmeraldo, pri kateri je opravila tudi večletno izobraževanje ACADE v okviru Univerze Alfonso X El Sabio. Po vrnitvi v Slovenijo se je posvetila tudi koreografskemu in pedagoškemu delu, ustanovila je Plesno kulturno društvo Flamenko v Ljubljani, iz katerega izhaja celotna generacija današnjih domačih plesalcev flamenka. Je avtorica prve slovenske flamenko predstave Flamenko kot metafora telesa, ki je bila premierno uprizorjena marca 2009 v Prešernovem gledališču Kranj. Nastopila je na vseh pomembnejših prozoriščih v Sloveniji in sodelovala s številnimi glasbeniki in plesalci, z SNG Opero in Baletom Ljubljana…
Vito Marenče, virtuoz kitarskih strun in skladatelj je svojo glasbeno pot pričel že v otroštvu. Klasične kitare se je celo desetletje učil pri profesorju Antonu Črnuglju in sodeloval na številnih mednarodnih tekmovanjih, kjer je dosegal najvišja mesta. Šolanje je nadaljeval na Srednji glasbeni šoli, oddelku za Jazz in zabavno glasbo, pri profesorju Alešu Strajnarju. Flamencu se je v celoti posvetil na študiju na Rotterdam Conservatorium, kjer je diplomiral pri svetovnem mojstru flamenco kitare, profesorju Pacu Peñi, obenem pa se je udeleževal delavnic pri mojstrih kot so Juan GómezChicuelo, Miguel Ángel Cortez, Paco Serrano... Igral je na številnih mednarodnih festivalih po Evropi (North Sea Jazz, International Classical Festival Den Hag, De Doelen, Paradiso, Malkweg, Classical festival Lucena Córdoba). Sodeloval je s številnimi priznanimi umetniki flamenca, med njimi so Ángel Muñoz, Nuria Manglano-La Granaína, Silvia Cabeza, Miguel Hiroshi García, Udo Demandt, Jose Ligero, Juan Peñas, in tudi s slovensko maestro flamenca Ano Pandur.
Nino Mureškič je tradicionalni tolkalist. Specializiral se je za zahodno afriški ritem in vzhodne tehnike igranja na okvirne bobne. Učil se je pri mojstru Mamadyu Keiti iz Gvineje in spoznal afriško poliritmijo, melodijo, tehniko in zgodovino zahodno afriške bobnarske tradicije. Vzhodne in indijske tehnike igranja na okvirne bobne in tradicionalna indijska tolkala pa se je učil pri mojstru Glen Velezu (NY) in Pt.Suresh Talwalkarju (Bombay). Že več kot dve desetletji je eden naših najvidnejših tolkalcev v številnih domačih in mednarodnih glasbenih projektih. Njegova zgoščenka Manas je prvi tovrstni slovenski tolkalski prvenec.
 

Stopite v stik

Grad Rajhenburg
Cesta izgnancev 3
8280 Brestanica
+386 7 620 42 16
051 390 648
info@gradrajhenburg.si
gradrajhenburg.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV: SI30027110
IBAN: EZR 0110 0600 0029 608 (Banka Slovenije)