Goran Bojčevski Quartet: Zgodba

sobota, 26. 8. 2017, 20.00

Atrij gradu Rajhenburg 

(velika dvorana gradu v primeru slabega vremena)

Koncert iz cikla ARSonica 2017

Cena vstopnice: 10 € predprodaja, 12 € na dan koncerta

Zasedba:

Goran Bojčevski - klarinet

Tomaž Marčič - harmonika

Tadej Kampl - bas

Žiga Kožar - bobni

GB Quartet izvaja predvsem glasbo sveta, vsem dobro poznane skladbe (Piazzola, Mozart, Bach, makedonske ljudske ...), ki pa so posebni zaradi edinstvenih aranžmajev Bojčevskega – znašle so se v etno-jazz preobleki – t.i.. balkan nuevo. Glasbeniki nedvomno vsak na svojem področju predstavljajo vrh dovršenosti, ko pa se posamezne energije zlijejo v eno samo, dobimo eno čisto posebno Zgodbo. Zgodbo, ki dokazuje, da je prepletanje raznih glasbenih zvrsti ne zgolj mogoče, ampak čarobno.

 

Goran Bojčevski je magisterij iz klarineta končal na slovitem salzburškem Mozarteumu z najvišjo oceno v razredu svetovno znanega prof. Aloisa Brandhoferja. Forum answers.com ga uvršča med najboljše klarinetiste sveta. V Sloveniji ga poznamo predvsem kot nekdanjega člana skupine Terrafolk. Je tudi skladatelj, glasbo ustvarja za filme, reklame, balet, napisal pa je tudi celovečerno suito Balkanski portreti in jo v sodelovaju z simfoničnim orkestrom RTV Slovenija tudi posnel. V posebno čast si šteje, da njegove skladbe izvajajo na različnih univerzah po svetu, še posebaj na salzburškem Mozarteumu.
Je utemeljitelj novega glasbenega sloga balkan nuevo, ki se opira na njegove balkanske korenine in jih posodablja z elementi klasične in tango glasbe.

Tomaž Marčič je študiral harmoniko v Nemčiji, kjer je zaključil diplomski študij pri prof. Hugu Nothu v Trossingenu in podiplomski študij v mojstrskem razredu prof. Stefana Hussonga v Würzburgu. Glasbeno poustvarjanje ga je poleg nastopov po Sloveniji vodilo na odre po Nemčiji, Švici, Franciji, Italiji, Hrvaški in Avstriji. Kot solist je igral z orkestrom Mariborske filharmonije, Ansamblom za novo glasbo Würzburg ter Dunajskim akademskim orkestrom.

Tadej Kampl, izjemni basist v svetovnem merilu, je bas začel igrati že v zgodnji mladosti. Diplomiral je na konservatoriju v Celovcu pri prof. Uli Langhtalerju. Obiskoval je tudi City college v New Yorku, ZDA. Učil se je pri Denis Irwinu in Matthew Garrisonu in kasneje pri Guru Pandit Sureshu Talwalkar v Punah, Indija. Sodeloval je v mednarodnih projektih s tujimi glasbeniki kot so Archie Shepp, Justin Brown, Jonathan Blake, Dennis Irwin, Reggie Workmann, Dave Lieberman, Lee Harper, Tommy Crane, Pandit Suresh Talkawar, Sharat Shrivel Bet, Gjan Singh, Kandia Kora, Sekou Kouyate, Sidiki Camara, Macune Zagnu, Erich Bachtragel, Michael Erian, Dušan Ivanišević, HGM orkester (jazz orkester hrvaške glasbene mladine), Massimo Savić, Oliver Dragojević, Arsen Dedić, Dado Topić, Gibonni ... 

Žiga Kožar, eden najbolj cenjenih in vsestranskih bobnarjev v Sloveniji in širše. Nastopal je z raznimi zasedbami v Sloveniji in tujini, med drugimi z; Peter Erskine, Stu Hamm, Jackie Marshall, Nataša Tasić, Grupa September, Imer Traja Brizani, Dejan Pečenko, Zdenka Kovačiček, Mike Sponza, Kornelije Kovač, Soul Activation&Rok Golob, Big band RTV Slo, Simfonični orkester RTV, Sabrina Hebiri, Maja Keuc, Tedi Spalato, Neisha, Jadranka Juras, Maja, Trkaj, Janez Zmazek Žan, Boris Bele, The Stroj ...