Lady Macbeth

petek, 18. 8. 2017, 21.00

Atrij gradu Rajhenburg

(Romanska dvorana v primeru dežja)

Cena vstopnice: 3 €

Lady Macbeth

Velika Britanija, 2016

Režija: William Oldroyd

Scenarij: Alice Birch po povesti Lady Macbeth Mcenskega okraja Nikolaja Leskova

Igrajo: Florence Pugh, Cosmo Jarvis, Paul Hilton, Naomi Ackie, Christopher Fairbank

Dolžina: 1h 29 min (89 min)

Leta 1865 na osamljenem posestvu sredi angleškega podeželja. Lady Katherine, ki je ujeta v zadušljiv zakon z zagrenjenim in veliko starejšim moškim, nemirno tava po praznih sobanah velike družinske hiše. Ko pa se spusti v strastno afero z neotesanim služabnikom Sebastianom, se v mladi gospodarici prebudi nova, neustavljiva sila in nihče več ji ne more preprečiti, da bi dobila, kar hoče.
 
Lady Macbeth je sodoben film noir, preoblečen v viktorijansko kostumsko dramo. Drzen in svež filmski prvenec uveljavljenega gledališkega režiserja velja za eno od odkritij torontskega filmskega festivala in veliko senzacijo festivalov v Rotterdamu in Sundanceu.
 
ZANIMIVOSTI
Film je posnet po povesti Lady Macbeth Mcenskega okraja Nikolaja Leskova, ki jo je leta 1865 prvič objavil Dostojevski v svoji reviji Epoha. Povest je med drugim navdihnila istoimensko opero Dmitrija Šostakoviča (1934) in film Sibirska lady Macbeth Andrzeja Wajde (1962).

IZ PRVE ROKE
»Poznal sem podobno književnost iz tistega obdobja, ki se je osredotočala na močne ženske protagonistke /…/, ampak tisto, zaradi česar je bilo to delo nekaj posebnega, je bila njegova glavna junakinja, ki za razliko od svojih sodobnic ni bila niti pasivna niti samomorilska, ampak dejavna in drzna. Izjemno osvežujoče in 'moderno' je bilo najti osrednji ženski lik, ki se je uprl zatiralskemu patriarhatu, namesto da bi tiho trpel. /…/ Vedno se mi je zdelo, da so vsi tisti elementi, ki definirajo britansko kostumsko dramo – množice statistov, osupljivi posnetki iz zraka, konji in kočije, na milijone kostumov –, nepomembni za bistvo zgodbe. Ko smo se osredotočili na peščico ljudi in eno prizorišče /…/, smo lahko usmerili energijo v zgodbo in ustvarili radikalno dramo, ki se slučajno dogaja v preteklosti. /…/ Hoteli smo posneti nekakšno antikostumsko dramo /…/.«
- William Oldroyd
 
PORTRET AVTORJA
William Oldroyd je priznan britanski gledališki in operni režiser, znan po uprizoritvah klasikov, kot so Ibsen, Sartre, Beckett in Shakespeare. Zrežiral je dva uspešna kratkometražna filma, Lady Macbeth pa je njegov prvi celovečerec.