Letni kino: Postali bomo prvaki sveta

sobota, 4. 7. 2015, 21.30, Atrij Gradu Rajhenburg (romanska dvorana v primeru dežja)

Letni kino na Gradu Rajhenburg

Naslov v izvirniku: Bićemo prvaci sveta

Srbija / Hrvaška / Slovenija / BIH / Makedonija, 2015

režija: Darko Bajić

scenarij: Gordan Mihić, Nebojša Romčević, Ognjen Svilčić, Zvonimir Šimunec

igrajo: Strahinja Blažić, Miloš Biković, Aleksandar Radojičić, Marko Janketić, Leon Lučev, Sergej Trifunović, Iva Babić, Nebojša Dugalić, Nina Janković, Tamara Dragičević, Stefan Kapičić, Jure Henigman, Radovan Vujović, Toni Mihajlovski, John Savage

Dolžina: 124 minut

Cena vstopnice: 3 € 

Film, posnet po resnični zgodbi, sledi viziji štirih prijateljev, ki so po 2. svetovni vojni zavetje pred vsiljivo politiko našli v športu in osnovali legendarno jugoslovansko košarkarsko šolo, kjer so se pod koši razvijali novi talenti. Trnova pot glavne protagoniste vodi preko številnih preprek, vse do svetovnega košarkarskega prvenstva v Ljubljani, kjer je na nepozabni tekmi jugoslovanska reprezentanca premagala ZDA in prvič osvojila naslov svetovnega prvaka.

Film je projekt producentske hiše Intermedia Network, ki se je podpisala tudi pod TV serijo in filmsko trilogijo Montevideo o udeležbi jugoslovanske nogometne reprezentance na prvem svetovnem prvenstvu v Urugvaju leta 1930. Postali bomo prvaki sveta je film, ki se osredotoča na zgodovino jugoslovanske košarke od leta 1947, ko je bil v Beogradu odigran prvi mestni derbi med Crveno zvezdo in Partizanom, do svetovnega prvenstva leta 1970, ko je jugoslovanska reprezentanca s kapetanom Ivom Daneuom, odličnim Krešimirjem Čosićem in pod vodstvom znamenitega selektorja Aleksandra Nikolića v Ljubljani osvojila naslov svetovnih prvakov. Prav ključna tekma tega prvenstva med Jugoslavijo in ZDA je postavljena v ospredje filma.
 
Film je nastal v režiji srbskega režiserja Darka Bajića. Gre za srbsko, slovensko, hrvaško koprodukcijo. V mednarodno pisani igralski zasedbi slovenske barve med drugimi zastopajo: Jure Henigman v vlogi Iva Daneua, Katarina Čas, Toni Cahunek, Rok Kunaver, Boris Kerč, Jure Ivanušič, Jaša Jamnik, Aljoša Kovačič,…, igrajo pa še Strahinja Blažić, Miloš Biković, Aleksandar Radojičič, Marko Janketić, Leon Lučev, Sergej Trifunović, Nebojša Dugalić, Nina Janković, Lazar Ristovski,… in kot poseben gost slavni ameriški igralec John Savage (Lovec na jelene, Lasje, Boter III,…)
 
SVETOVNO PRVENSTVO 1970 – POSTAVA
 
Krešimir Ćosić, Ivo Daneu, Petar Skansi, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac, Aljoša Žorga, Rato Tvrdić, Damir Šolman, Ljubodrag Simonović, Trajko Rajković, Dragutin Čermak, Dragan Kapičić (trener: Ranko Žeravica)
 
ZDRUŽENA NEKDANJA JUGOSLAVIJA
 
Glavne vloge pionirjev košarke na območju tedanje Jugoslavije so zaupali mladim igralcem. Tako vlogo Nebojše Popovića igra Strahinja Blažić, Miloš Biković je prevzel vlogo Radomira Šapera, predsednika Košarkarske zveze Jugoslavije, Aleksandar Radojičić se je vživel v lik Bore Stankovića, ki je bil prvi človek Fibe, Marko Janketić pa se je moral vživeti v vlogo Aleksandra Nikolića, tvorca jugoslovanske košarkarske šole, ki je ustvaril specifično filozofijo tega športa. V filmu nastopa tudi aktivni košarkar Boban Marjanović, center Crvene zvezde, ki igra lik sovjetskega košarkarja Janisa Kruminša.
 
O ZGODOVINSKI ZMAGI
 
Postali bomo prvaki sveta je zgodba o štirih pionirjih, ki so ustanovili jugoslovansko šolo košarke in ki so hkrati zaslužni za razvoj tega športa v Evropi. To so Nebojša Popović, Borislav Stanković, Radomir Šaper in Aleksandar Nikolić. Osrednji dogodek je finalna tekma na svetovnem prvenstvu 23. maja 1970 v Ljubljani med Jugoslavijo in Združenimi državami Amerike. Spremljamo igralce, ki se pripravljajo na srečanje. Najboljši jugoslovanski košarkar Radivoje Korać je umrl eno leto pred tekmo, tudi glavni igralec in kapetan ekipe Ivo Daneu je poškodovan, tako da so nosilci igre mladi košarkarji, ki bodo pozneje postali asi mednarodne košarke. Zmaga nad ameriško ekipo je mnogo več kot le športna zmaga. Jugoslavija se veseli zlate medalje. Celotna država je v transu. Predsednik Tito je zadovoljen. Za svoj 78. rojstni dan, dva dneva po finalni tekmi, prejme zlato medaljo jugoslovanskih košarkarjev…
 
SLAVJE V HALI TIVOLI
Svetovno prvenstvo v košarki leta 1970 je bilo 6. svetovno prvenstvo in je potekalo med 10. in 24. majem 1970 v jugoslovanskih mestih Sarajevo, Split, Karlovac, Skopje in Ljubljana. V Hali Tivoli je potekal sklepni del prvenstva. Naslov svetovnega prvaka je v konkurenci trinajstih reprezentanc prvič osvojila jugoslovanska reprezentanca, ki je premagala ZDA z rezultatom 70:63, drugo mesto je zasedla Brazilija, tretje pa Sovjetska zveza.
 
DARKO BAJIĆ, biografija
 
Darko Bajić se je rodil v Beogradu leta 1955 in že s svojim debitantskim filmom osvojil več nagrad na filmskem festivalu v Puli. V slovenskem prostoru je najbolj znan kot režiser znamenite televizijske serije Sivi dom (1986) in celovečernih filmov Črni bombarder (1992), Vojna v živo (2000), O Gringo (2013).
 
Filmografija: 
2013 - film - O Gringo 
2008 - film - On the Beautiful Blue Danube 
2000 - film - War Live 
1997 - film - Balkan Rules 
1992 - film - The Black Bomber 
1989 - TV serija - The Forgotten Ones 
1989 - film - First Strike 
1988 - film - The Forgotten Ones 
1984 - TV serija - Grey Home 
1982 - film - Live Broadcast