prenovljena stalna razstava na gradu Rajhenburg

Primož Kozmos: Odličja

Ogled je možen vsak dan od torka do nedelje od 10. do 18. ure 

(od 1. julija do 31. avgusta ob petkih in sobotah podaljšan odpiralni čas do 20. ure)

 

V Kulturnem domu Krško, enota Grad Rajhenburg ponovno odpiramo razstavo najpomembnejših odličij Primoža Kozmusa najboljšega slovenskega atleta vseh časov in enega najuspešnejših športnikov v športni zgodovini Slovenije.

Po zaključku športne poti Primož Kozmus aktivno deluje tudi v svojem lokalnem okolju, kjer z vzpostavitvijo Atletskega centra za mete na Senovem, delovanjem Hostla Kozmus in organizacijo letnega brežiškega teka uspešno povezuje svoje športno ime s športno in turistično ponudbo rodnega Posavja.

 

Povzetek biografije:

Svoj prvi državni rekord v članski kategoriji je Primož Kozmus postavil leta 2000, ko je kot eden najmlajših udeležencev v svoji disciplini nastopil tudi na olimpijskih igrah (OI) v Sydneyju. Z državnim rekordom 81,21 metra in 5. mestom na svetovnem prvenstvu v Parizu leta 2003 se je dokončno umestil med najboljše metalce kladiva na svetu. V olimpijskem letu 2004 je v Atenah s 5. mestom dosegel največji uspeh v zgodovini slovenskih metalcev in do tedaj najboljši dosežek slovenskih metalcev na OI.

Prelomnico v karieri je za Primoža Kozmusa pomenilo leto 2007. Državni rekord je izboljšal na 82,30 metra in z naslovom podprvaka na svetovnem prvenstvu v Osaki osvojil svojo prvo medaljo na velikih tekmovanjih.

Vrhunec kariere je dosegel v letu 2008, ki se je začelo z zmagami na domačih in mednarodnih tekmah, končalo pa z zlato kolajno na olimpijskih igrah v Pekingu, edino slovensko zlato kolajno na OI tega leta, in vnovičnim naslovom slovenskega športnika leta, ter najprestižnejšo nagrado v slovenskem športu – Bloudkovo nagrado.

Leta 2009 je potrdil svoj primat na svetovnem atletskem prizorišču z osvajanjem prvega mesta na svetovnem prvenstvu v Berlinu, kar je bila prva slovenska zlata medalja v atletiki na svetovnih prvenstvih. Sezono je končal z novim državnim rekordom 82,58 metra.

Po tekmovalnem premoru leta 2010 se je leto pozneje uspešno vrnil na tekmovalna prizorišča in na svetovnem prvenstvu v Daeguju osvojil bronasto medaljo, s čimer je dopolnil svojo zbirko medalj s svetovnih prvenstev.

Na svojih četrtih olimpijskih igrah leta 2012 se je znova zavihtel na zmagovalni oder in postal olimpijski podprvak.

S serijskim pobiranjem atletskih lovorik je kar devetkrat osvojil naziv najboljšega slovenskega atleta, Atletska zveza Slovenije pa ga je za njegove izjemne dosežke leta 2015, ko je po 21 letih sklenil svojo bogato športno pot, sprejela v družino častnih članov krovne slovenske atletske organizacije.

Na odprtju razstave se bo z »nebeškim metalcem«, kot ga je po zmagi na Olimpijskih igrah v Pekingu poimenoval novinar Vito Divac, pogovarjal eden najbolj znanih slovenskih športnih novinarjev in dolgoletni spremljevalce športne poti Primoža Kozmusa, Andrej Stare.

 

Kustosinja razstave: dr. Helena Rožman

Stopite v stik

Grad Rajhenburg
Cesta izgnancev 3
8280 Brestanica
+386 7 620 42 16
051 390 648
info@gradrajhenburg.si
gradrajhenburg.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV: SI30027110
IBAN: EZR 0110 0600 0029 608 (Banka Slovenije)