Ta veseli dan kulture 2017 v enotah Kulturnega doma Krško

nedelja, 3. 12. 2017

TA VESELI DAN KULTURE

nedelja, 3. december 2017

 

Grad Rajhenburg

Slovenski izgnanci 1941–1945, javno vodstvo

10.00–12.00

Soavtorica razstave Irena Fürst, kustosinja Muzeja novejše zgodovine Slovenije, bo obiskovalce popeljala po razstavi, na kateri je predstavljen izgon Slovencev in raznarodovalna politika nemškega okupatorja na vseh območjih pod njihovo upravo, s poudarkom na območju Posavja in Obsotelja.

 

Mestni muzej Krško

Pogled v Štovičkov depo: Dopolnitev razstav Akti iz depoja in Prvi krški borci s Štovičkovimi deli iz zbirke Mestnega muzeja Krško

16.00–17.00

V letu 2017 je šestnajst plastik akademskega kiparja Vladimirja Štovička doživelo konservatorsko-restavratorsko prenovo. Kustosinja Nina Sotelšek bo predstavila dopolnitev začasne razstave Akti iz depoja, z mavčnim odlitkom Kotalkarice.

Stalna razstava Prvi krški borci pa bo dopolnjena z restavrirano plaketo Jožeta Graberja, enega od članov krške partizanske skupine. Njegovo življenjsko pot bo predstavila avtorica razstave Irena Fürst.

 

Kulturni dom Krško

Ob 40. obletnici KDK, odprtje razstave in koncert

18.00

V letu 1977 je bil v Krškem po načrtih arhitekta Franca Filipčiča zgrajen nov dom kulture, ki je skozi desetletja oblikoval utrip mesta na bregovih reke Save. Razstava predstavlja načrtovanje in izvedbo gradnje kulturnega doma, njegov izgled ob izgradnji in spremembe, ki so se zgodile na objektu v štirih desetletjih.