Terra Magica

petek, 19. 8. 2016, 21.00, atrij gradu Rajhenburg

Vinarski dogodek ob projekciji dokumentarnega filma Terra Magica

 21.00    Projekcija filma Terra Magica

22.00     Krajši koncert Jerneja Železnika

22.00     Degustacije vin

Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko rezervirate in prevzamete na recepciji gradu Rajhenburg.

Terra Magica

Slovenija, 2015

Režija, scenarij in produkcija: Jure Breceljnik

Direktor fotografije: Rožle Bregar

Kamera: Matic Oblak

Montaža in barvna korekcija: Urban Potočnik

Asistent produkcije: Slaviša Majstorović

Glasba: Miha Petric

Dolžina: 52 min

Ena regija, razdeljena med dvema državama, je prizorišče zgodbe o neverjetnih ljudeh in njihovi ljubezni do sonca in zemlje, ki rojevata vino. 

V pravljični pokrajini na zahodu Slovenije, tik ob meji z Italijo, so vinsko trto kultivirali še pred starimi Rimljani. Skozi viharno zgodovino so si regijo lastili mnogi imperiji, a ljudje, ki v njej živijo, so ostali samosvoji, trmasti in odločni v preživetju na svoji zemlji. Tudi dve veliki vojni, ki sta opustošili pokrajino, jih nista omajali. Na zahodu Primorske pokrajine vino presega politiko. Vinogradi z italijanske strani Collio prehajajo v Goriška Brda ne glede na politične ali državne razlike. Collio in Brda sta sopomenki in skupaj predstavljata eno najboljših vinorodnih pokrajin za bela vina na svetu. Naša zgodba je tako zgodba o eni pokrajini v dveh državah. Govori o majhni, a predani skupini ljudi, ki je vinorodno zemljo nasledila od svojih očetov in s težkim delom obudila tradicionalne, naravne načine predelave. Njihovo vino je, tako kot ljudje sami, drzno, močno in polno značaja.

 
Fotograf in režiser Jure Breceljnik je bil avtor večkrat nagrajenih kratkih in dokumentarnih filmov, ki jih je od leta 2009 ustvarjal pod okriljem svoje produkcijske hiše Film IT. Leta 2009 je posnel dokumentarni film o vrhunski športni plezalki in pozneje tudi njegovi življenjski sopotnici Nataliji Gros, z naslovom Chalk & Chocolate (Magnezij in Čokolada). Leta 2012 je dokončal svoj prvi celovečerni dokumentarni film, zgodbo o izjemnem francoskem hendikepiranem plezalcu Philippu Ribieru, z naslovom Wild one (Divji). Vmes je Breceljnik posnel in produciral še dokumentarne filme New dimension (Nova dimenzija, 2011), Black & White Heaven (Črno-bela nebesa, 2010), Ratrakistov dnevnik (RTV, 2010), Ko črte govorijo (RTV, 2011) ter dokumentarni portret briških vinarjev Terra Magica, ki je Juretov zadnji dokončani film. Tik pred koncem montaže pa je bilo tudi njegovo zadnje delo Crossing Iceland (Prečkanje Islandije, 2016), ki bo premierno prikazano na začetku novega leta. Žal Jure ni uspel dokončati svojih največjih sanj, dokumentarnega filma o zadnjih ledenih lovcih na vzhodni Grenlandiji, kamor se je po snemanju lani tako zelo želel vrniti. Vendar zvesta ekipa produkcijske hiše Film IT nadaljuje njegovo delo, s poslanstvom posneti zgodbo ledenih lovcev – tako Juretu v čast kot v spomin na njegovo neustavljivo strast do fotografije in gibljivih slik.