Dr. Sašo Jerše

Triplex status mundi – stan kmetov v politični ikonografiji poznega srednjega veka

predavanje

Nazaj

torek, 19. september 2023, 18.00

Grad Rajhenburg
Triplex status mundi – stan kmetov v politični ikonografiji poznega srednjega veka

torek, 19. 9., ob 18. uri
vstop prost

Konec 70. let 15. stoletja je Tomaž iz Beljaka, eden najpomembnejših slikarjev slovenskega prostora ob koncu srednjega veka, v župnijski cerkvi sv. Jurija na Ptuju naslikal fresko, ki ji je dal naslov Triplex status mundi, tj. Trije stanovi sveta. Freska upodablja zakramentalno zavezništvo stanov duhovščine, vitezov in kmetov, ki jih povezuje vzajemnost, concordia, ena temeljnih krščanskih vrednost.

V politični ikonografiji poznega srednjega veka je stanu kmetov pripoznana torej temeljna vloga v svetu, ki je bil sicer raztreščen v bolezni, vojne, lakote, divjanje vseh vrst. Sašo Jerše nas v svojem predavanju popelje skozi tisti čas, ko so si v velikanskem kontrastu stali nasproti kruta realnost, v kateri je kmečki stan neskončno trpel, in ideali krščanske skupnosti, ki so povzdigovali in častili vse stanove, tudi kmečkega.

Dr. Sašo Jerše je profesor za slovensko zgodovino zgodnjega novega veka in kulturno zgodovino na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Predavanje je del medinstucionalnega in prekomejnega projekta Upor/Buna/Revolt 1573−2023.

Triplex status mundi, ž. c. sv. Jurij Ptuj. Foto: Blaž Zupančič.
  • Green & Safe

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000