Večer španske glasbe s Tomažem Rajteričem

sobota, 26. 11. 2016, 19.00, okrogla dvorana

Vstop prost

Zasedba:

Tomaž Rajterič - kitara

 

 
Kitarist Tomaž Rajterič se je rodil v Ljubljani, kjer je z osmimi leti začel z glasbenim izobraževanjem. Prve kitarske korake je napravil pri desetih letih, kasneje pa je kitaro študiral v Ženevi, Lozani in Salzburgu (profesorji Rus, Sao -Marcos, Linhares, Fisk, Bream). Že zelo kmalu je začel nastopati na koncertnih odrih ter sodelovati na tekmovanjih mladih glasbenikov, kjer je praviloma dosegal najvišja mesta. Še pred svojim dvajsetim letom si je priigral nagrade tudi na velikih mednarodnih tekmovanjih (Sablé, Beograd, Rio de Janeiro).
 
Danes s solističnimi recitali in v različnih komornih zasedbah, največkrat v različnih duetih s priznanimi instrumentalisti in pevci, nastopa po Sloveniji in v evropskih državah, po Južni Ameriki, ZDA in Aziji. Vabijo ga na mednarodne kitarske festivale prav tako pa je tudi gost različnih orkestrov: Solisti di Zagreb, Orchestre de Chambre de Lausanne, Simfoniki Radiotelevizije Slovenije in Slovenska filharmonija. Velja za tenkočutnega kitarskega interpreta, ki z enako zavzetostjo izvaja dela različnih slogovnih obdobij – od renesanse, preko baročnih mojstrov z Bachom, klasicizma in romantike, do popularnih španskih in latinsko-ameriških skladateljev ter repertoarja sodobnih avtorjev. Plodno sodeluje s slovenskimi skladatelji, saj je krstil več njihovih del, ki jih z veseljem in z uspehom pri publiki uvršča na svoje programe.
 
Strokovna kritika ga uvršča med najvidnejše slovenske glasbene poustvarjalce, o njem pa so zapisali:
 
»Njegova igra je spevna in čista…njegova vrlina je poglobljena meditativnost, dinamična umirjenost z veliko pravega  umetniškega oblikovanja in odzvenevanja«(Delo, Ljubljana) 
»Že pri prvih taktih je Tomaž Rajterič izpostavil svojo spoštovanja vredno interpretativno moč«(Sexta Fiera, Rio de Janeiro)
 
»Rajterič navdušil publiko«(Novosti, Beograd)
 
Njegova diskografija obsega tri solistične zgoščenke, eno z glasbo Albeniza in Ville-Lobosa, drugo z izbranimi deli iz kitarske literature 20. stoletja, na tretji pa so dela sodobnih slovenskih skladateljev, prav tako pa je na zgoščenki izdana njegova izvedba Koncerta za kitaro Božidarja Kosa.  Veliko posnetkov je naredil tudi za arhiv Radia Slovenije. Poleg rednega nastopanja in snemanj deluje tudi kot pedagog. Je redni profesor na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.