Primerno za: OŠ/3, SŠ
Cena programa:
12,50 EUR
10,00 EUR (nad 15 udeležencev)
Trajanje: 95 min
Razstava: Trapisti v Rajhenburgu
Menihi trapisti so v Rajhenburgu leta 1896 odprli tovarno čokolade. Kakavova zrna, ki so osnova za proizvodnjo čokolade, so uvažali iz Južne Amerike. Iz pristanišč Reka ali Trst so jih do Rajhenburga pripeljali z vlakom. Tu so iz njih izdelovali različne čokoladne izdelke, ki so jih prodajali po vsej Evropi.
Udeleženci spoznajo različne vrste čokolade, surovine zanjo in postopek izdelave. Seznanijo se z različnimi oznakami na čokoladi in razumejo njihove pomene (pravična in neposredna trgovina ter proizvodnja brez suženjskega dela). V praktičnem delu iz osnovnih sestavin naredijo svoje čokolade in pokusijo različne sestavine in čokolado v različnih fazah. V nadaljevanju se učijo temperiranja čokolade in oblikujejo čokoladno liziko.