Rajhenburški dan čokolade in likerjev

Rajhenburški dan čokolade in likerjev je  vsakoletni dogodek, ki je programsko zasnovan na izjemno bogati dediščini, ki so jo Brestanici, Posavju in celotnemu slovenskemu prostoru zapustili menihi trapisti.

Grad Rajhenburg je po zadnji prenovi v letu 2012 dobil izjemno privlačno podobo, ki jo dopolnjujemo tako z muzejskimi razstavami in programi kot tudi glasbenimi, gledališkimi in filmskimi predstavami. Med pomembnimi vsebinami je tudi muzejska predstavitev življenja in dela trapistov, ki so delovali na Rajhenburgu med leti 1881 in 1947.

Datoteke

Rajhenburški trapisti so bili prvi industrijski proizvajalci čokolade na Slovenskem. Proizvajali so jo pod blagovno znamko Imperial, ki jim jo je podelil sam avstrijski cesar Franc Jožef I. Bili so cesarski dobavitelji tako čokolade kot likerjev, kar je bilo največje priznanje za kvaliteto njihovih izdelkov. V njihovi proizvodnji so bili zelo cenjeni in prodajani tudi likerji. Izdelovali so Cacao liker iz kakava, ter  zeliščna likerja Grande in Trapistin. Njihovi proizvodi so bili na prodajnih policah po vsej Evropi.            

Dogodek je nadgradnja rezultatov projektov LEADER Vpliv trapistov na posavsko podeželje, akronim Trapistin in Ustvarimo zeliščni vrt Posavja, akronim Zelišča Posavja.