aaaaaaaaaaaaVitezi Rajhenburški

Vitezi Rajhenburški

Nazaj

14. oktober 2022

Vitezi Rajhenburški

Razstava Vitezi Rajhenburški z zgodbo o 429-letni družinski zgodovini najemnikov salzburških nadškofov podaja večplasten pogled, saj ob osrednji temi pripoveduje tudi o bližnjih grajskih objektih ter njihovih lastnikih, ustroju srednjeveške družbe in načinu življenja pripadnikov treh stanov. Tako na območju današnjega Posavja kot širše. Rajhenburg je dal med letoma 1131 in 1147 pozidati lastnik posesti, salzburški nadškof Konrad I. Gradnja je bila del vzpostavljanja obrambe in poseljevanja območja na meji med Svetim rimskim cesarstvom in Kraljevino Ogrsko, ki sta leta 1131 sklenila dokončno mirovno pogodbo. V tem času so se tu pojavili ministeriali, ki so po gradu Rajhenburg dobili svoje ime.

Od prve omembe Otona I. Rajhenburškega do smrti zadnjega moškega predstavnika rodbine Hansa Rajnprehta se je zvrstilo 12 generacij. Po imenu poznamo 54 moških in le 16 žensk. Med njimi posebno mesto zaseda Rajnpreht I. Rajhenburški. Z upodobitvijo na monumentalnem delu Triumfalni sprevod je v zgodovini ostal zapisan kot prvi vitez znamenitega cesarja Maksimilijana I. Habsburškega. Tako Rajnprehta kot njegove prednike in potomce srečamo na številnih posestih in funkcijah, v zadnjih desetletjih življenja rodbine so temeljito preuredili tudi matični grad Rajhenburg. 

Razstava je nastajala več let in je plod dela širše skupine, ključno vlogo pa je imel zgodovinar Boris Hajdinjak, direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, sicer pa raziskovalec, ki se že desetletja posveča preučevanju srednjega veka. 

Izvirno muzejsko gradivo smo pridobili iz Narodne galerije Slovenije, Narodnega muzeja Slovenije, Pokrajinskega muzeja Celje in Posavskega muzeja Brežice, besedila dopolnjujejo številne reprodukcije arhivskih in muzejskih dokumentov ter replike izbranih kosov opreme in orožja vitezov, izdelani so bili tudi novi oblačilni videzi. Razstavo dopolnjujejo avtorske risbe in digitalno predstavljena gradiva ter interaktivne vsebine za mlajše obiskovalce.

Postavitev je umeščena v prostore renesančnega trakta, ki se zaključi s sobo z imenitnimi renesančnimi freskami, ki jih je za razstavo interpretiral dr. Tomislav Vignjević. Z Rajhenburškimi so v lokalnem in širšem prostoru povezane številne enote kulturne dediščine; tudi plastika brestaniške Lepe Sočutne, grad Šrajbarski turn ... 

Umestitev v prostor in vizualna podoba razstave in spremljajočih materialov sta delo oblikovalke Polone Zupančič. Kustosinja razstave in tudi koordinatorica razstavnega projekta je dr. Helena Rožman, muzejska svetovalka, zaposlena v muzejskih enotah Kulturnega doma Krško.

Kustosinja razstave: dr. Helena Rožman

Foto: Blaž Zupančič

Fotografije z odprtja stalne razstave si oglejte TUKAJ.

Vitezi Rajhenburški
Vitezi Rajhenburški
Vitezi Rajhenburški
Vitezi Rajhenburški
Vitezi Rajhenburški
Vitezi Rajhenburški
Vitezi Rajhenburški
Vitezi Rajhenburški

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000