Dvojina: LiLa

Koncert

Nazaj

nedelja, 11. november 2018, 17.00

Dvojina: LiLa

Romanska dvorana gradu Rajhenburg

Cena vstopnice: 6 € v predprodaji, 8 € na dan koncerta

(za ARSonica 2018 abonma in izven)

Zasedba:

Alja Petrič - vokal

Rok Zalokar - klavir

 

Dvojina, ki je drugače tudi posebnost slovenskega jezika, popelje poslušalca na pripovedno potovanje polno pristnih, čistih in neznanih zvokov jezika. Slovenske tradicionalne pesmi so razširjene z improvizacijo, navdahnjene s slovenskimi gorami, rekami in polji. 


Glasba dua Dvojina zrcali iskanje običajev, s katerimi sta odraščala in je predstavljena v edinstvenih aranžmajih, z modernimi pogledi na harmonijo in ritem.

Vstopnina: 0.00

Alja Petrič, pevka rojena v Prekmurju, je svoje življenje po diplomi iz arhitekture (2012) usmerila v raziskovanje glasbene umetnosti, glasovno-zvočnih frekvenc in njihovega vpliva na človeka. Študira jazz petje na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu, je samozaposlena v kulturi in mentorica petja na Glasbeni šoli B.A.S.E. v Ljubljani.
Prepoznavna je kot pevka v zasedbi Duo Ponte, v kateri od leta 2014 sodeluje z mag. kitare Damjanom Stanišićem. Njena glasbena raziskovanja segajo od interpretacije glasbenega izročila raznolikih kultur, do projektov uglasbene poezije, jazza  in sodobnih eksperimentalnih zvočnih performansov. V slednjih je združila svoje večletno raziskovanje starodavnih terapevtskih glasbil in vokalno umetnost. V lanskem letu se je prvič predstavila s performansom Zven trenutka, projekt  v letošnjem letu širi in povezuje z gostujočimi umetniki. Nastal je tudi novi glasbeni tandem, s pevko, skladateljico in producentko JUNEsHELEN, pod imenom Zvočne krajine - Spevi & Arije.

 

Rok Zalokar je jazz pianist in skladatelj, ki trenutno živi med Ljubljano in Rotterdamom. Pot ga je, preko ljudske glasbe, različnih glasbil in raziskovanja žanrov, pripeljala do jazzovskega klavirja.

Že kot srednješolec je bil aktiven v lokalnih skupinah, kot študent konservatorija  pa je začel pisati in izvajati svojo avtorsko glasbo. Rezultat teh let sta bili dve izdaji pri založbi ZARŠ: Vol. 1 Rok Zalokar tria in Arbitrarij skupine Vsemogočni Mlin. S triom je bil izbran za Klubski maraton 2012, kjer se je skupini uspelo predstavit širom Slovenije.

Po končanem konservatoriju se je vpisal na akademijo Codarts v Rotterdamu, kjer je nadaljeval svoj študij jazz klavirja in julija 2017 diplomiral v razredu Franza von Chossya. Na akademiji ni bil deležen samo jazz izobrazbe, bil je v razredu profesorja table Niti Ranjan Biswasa ter v razredu kompozicije Stefana Lievestra in oboje opravil z odliko. V letih študija je prejel prestižno Erasmus jazz prijs in Jazzona za najboljšo kompozicijo in izvedbo.

V Rotterdamu je bil oz. še vedno je del mnogih mednarodnih projektov, s pevko Evo Poženel pa sta ravno tam začela trio Kukushai. Avantgardna mešanica popa, jazz in punka je bila prvič slišana na samoizdanem Kukushai EP (2014), nadaljevanje pa je sledilo na drugi plošči Fruitile(2017, ZARŠ).

Izkušnje različnih kultur in domotožje je ustvarilo Dvojino. Duet vokala in klavirja, ki se osredotoča na ljudske pesmi, jih zavije v neobičajne aranžmaje ter razširi z improvizacijo. Pri založbi Celinka je maja 2017 izšel prvenec Lila.

Glasbene skupine niso bile edini format, Rok je s plesnim in cirkuškim oddelkom akademije Codarts naredil več predstav kot avtor glasbe in posledično tudi nastopil na Rotterdam cirkus festivalu.

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000