aaaaaaaaaaaaRajheburški dan čokolade in likerjev

Rajheburški dan čokolade in likerjev

Nazaj

nedelja, 8. november 2015nedelja, 8. november 2015, 10.0018.00

SON_8687

Na Gradu Rajhenburg, enoti Kulturnega doma Krško letos prvič organiziramo dan čokolade in likerjev, dogodek, ki smo ga programsko zasnovali na izjemno bogati dediščini, ki so jo Brestanici, Posavju in celotnemu slovenskemu prostoru zapustili menihi trapisti.

Grad Rajhenburg je po zadnji prenovi v letih 2010-2012 dobil izjemno privlačno podobo, ki jo dopolnjujemo tako z muzejskimi razstavami in programi kot tudi glasbenimi, gledališkimi in filmskimi predstavami. Med pomembnimi vsebinami je tudi muzejska predstavitev življenja in dela trapistov, ki so delovali na Rajhenburgu med leti 1881 in 1947. Starejši domačini pa še danes pomnijo izvrstne čokolade, likerje in sir trapist iz njihove proizvodnje. Rajhenburški trapisti so bili proizvajalci ene prvih regionalnih blagovnih znamk – čokolade Imperial oz. trapistovske čokolade (naziv Imperial jim je l. 1912 podelil takratni avstrijski cesar Franc Jožef II.), kakavovega likerja  ter zeliščnih likerjev Grand in Trapistin.

Dogodek je nadgradnja rezultatov projektov LEADER Vpliv trapistov na posavsko podeželje, akronim Trapistin in Ustvarimo zeliščni vrt Posavja, akronim Zelišča Posavja.

Kako do nas? Navodila za pot najdete tukaj.

 

Obiskovalcem bodo svoje dobrote ponujali:

Čokoladnica Tramontana

Berryshka

Čokoladnica La chocolate

Passero podeželska čokoladnica

Hiša trt, vina in čokolade Kunej

Medena kraljica

Bukovec d.o.o., p.e. kavarna in slaščičarna Grad Rajhenburg

Stojnica Izza samostanskih zidov z izdelki Kartuzije Pleterje in Sitik 
d.o.o iz Cistercijanske opatije Stična

Kmetija Omerzu

Eklektična kmetija Matej Žlender

 

Program Rajhenburškega dneva čokolade in likerjev:

10:00 - 18:00 Ponudba in prodaja na stojnicah

10:30 Odprtje Rajhenburškega dneva čokolade in likerjev

11:00 Irena Fuerst , Muzej novejše zgodovine Slovenije, enota Brestanica Predstavitev kataloga »Trapisti v Rajhenburgu«

11:00 Delavnica: Peka čokoladnih piškotov

12:00 Vodstvo po razstavi Trapisti v Rajhenburgu; Irena Fuerst , Muzej novejše zgodovine Slovenije, enota Brestanica

12:00 Delavnica: Izdelava čokoladnih okraskov

13:00 Delavnica za družine: Izdelava čokoladnih pralin s čokoladno kremo in likerjem

14:00 Jože Simončič, Kartuzija Pleterje, Gospodarjenje v Kartuziji Pleterje

14:00 Delavnica: Ustvarjalnica na temo čokolade

15:00 Hiša trt, vina in čokolade Kunej, Kako degustirati vino in čokolado

15:00 Delavnica: Peka čokoladnih piškotov

 

16:00 DOVČ, GOMBAČ, KRMAC TRIO, koncert

Obisk koncerta bo možen z brezplačnimi vstopnicami, ki bodo na voljo na dan dogodka, med 10.00 in 15.30 v recepciji gradu Rajhenburg. Število vstopnic je omejeno.

Zasedba:
Janez Dovč - harmonika, vokal
Boštjan Gombač - klarinet, piščali, vokal, pojoča žaga, zvočila
Goran Krmac - tuba

Glasbeniki, ki so se že uveljavili kot odlični solisti, hkrati pa igrajo in pojejo v različnih zasedbah, se nam bodo predstavili v zanimivi kombinaciji in predstavili slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah. Pa tudi duhovitih. Razvili so poseben občutek za kontrapunkt med danostjo različnih glasbenih tradicij in svobodo osebnega izraza. Na koncu novega veka ne gre več za renesančnost, temveč za resonančnost prostora, ne le za zvočnost, ampak za sozvočnost, ne samo za oglaševanje, temveč za uglaševanje. Zato je njihova zgodba, zgodba vseh, ki v svetu individualizma iščejo skupno in skupnost. In delujejo za človeka in človečnost.

 

18:00 Zaključek Rajhenburškega dneva čokolade in likerjev

 

Vstop na Rajenburški dan čokolade in likerjev je prost, za ogled gradu z muzejskimi zbirkami pa velja vstopnina po veljavnem ceniku.

Število udeležencev v delavnicah je omejeno. Trajanje posamezne delavnice je 45 minut. Cena posamezne delavnice je 1,50 eur/osebo. Zaradi priprave materialov prosimo za vaše najave na: anita.radkovic@mestnimuzejkrsko.si  ali na tel. št.: 07 62 04 216/051 475 675, ki jih sprejemamo do 2 uri pred izvedbo posameznega programa.

 

Spremljajte nas tudi na FB strani Grad Rajhenburg.

 

Informacije in kontakti:

dr. Helena Rožman, 051 475 675, helena.rozman@mestnimuzejkrsko.si

Anita Radkovič, 07 620 92 44, anita.radkovic@mestnimuzejkrsko.si

Zinka Junkar, 07 620 42 16/17, zinka.junkar@gradrajhenburg.si

Fotografije: Arhiv Mestnega muzeja Krško, Kulturni dom Krško in arhiv ponudnikov.

 

SON_8483
SON_8488
DSC_0144.JPG
eLETAKcoko
00.ČOKOLADAlogo1
Berryshka gift box
stiska-grencica-300x300
25-liker_vinski_lahki_brez_kartona-84050e99cd354b88
24-liker_orehov_brez_kartona-8f1f122920f10bc8
22-liker_medeni_brez_kartona-ebbecebd9153bb10
10540907_372601119557974_6463108364404612396_n (1)
Berryshka gift box
COB_5098 (Large)
COB_5154-Edit (Large)
Cranberry_Pistache_Klein
Berryshka kroglice
DSC_9434-Edit copy_resized_1
DSC_0209
orehovec_375ml_steklenica
orehovo vino in čokoldani kozarčki
LaChocolate-Pralineji
Paket-3 copy_resized_1
Passero - ¦îokoladni Bonboni 01
Passero%2520Pralineji%2520Zbirka
Praline 6 +íkatlic
steklenice
Tramontana-134 copy_resized_1
tablicke in rekonstruirana trapistovska embalaža
slokostanj
Žlender Mate
TULEC ROZA copy_resized_1

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000