• Ponudba
 • Projekti
 • O nas
 • Gradovi Posavja
  • Dogodki
  • Obiščite nas
  • Fotogalerija
  • 07 620 42 16 info@gradrajhenburg.si

   Vokalna zasedba Sankofa I Afriške zgodbe

   sobota, 16. 11. 2019, 17.00–18.00

   Afriške zgodbe, vokalna zasedba Sankofa, KUD Baobab,  pripovedovalsko glasbena predstava

   Obisk koncerta bo možen z brezplačnimi vstopnicami, ki bodo na voljo na dan dogodka v recepciji gradu Rajhenburg. Število vstopnic je omejeno.

    

   Vokalna zasedba Sankofa deluje od leta 2009. Nastal je kot del celoletnega projekta "Izrazni svet afriške kulture", ki spodbuja razvoj in širjenje afriške kulture ter zavesti po celotni Sloveniji. Zbor je ustanovila Dalanda Diallo, njegova idejna vodja z željo po združevanju Afričanov in njihovih potomcev. Afriška skupnost v Sloveniji je razmeroma majhna, zato je njena povezanost toliko bolj pomembna. Možnosti za ohranjanje in razvijanje stika z Afriko zato ni veliko, so pa le te pomembne za razvijanje kulturne identitete posameznika afriških korenin. Ime Sankofa izvira iz ganskega simbola, ki pomeni vzeti nekaj dobrega iz preteklosti in uporabiti v prihodnosti. Tako se preko petja obračajo k svojim koreninam ter jih spoznavajo, s tem pa oblikujejo svojo lastno samopodobo. Ozaveščajo svojo kulturo in kulturo prednikov ter na ta način rastejo in napredujejo v prihodnosti. Repertoar Sankofe obsega tradiconalne in sodobne afriške pesmi, kot tudi avtorske pesmi članov. 

   Sankofa deluje pod glasbenim vodstvom Mateja Virtiča, v preteklosti pa so bili zborovodje: Ana Bezjak, Damaris Potočnik in Tomaž Kavšek. Nastopajo v različnih zasedbah, bodisi a capella zasedbi, bodisi ob spremljavi bobnov, v manjši vokalni zasedbi. Najbolj atraktivna pa je zasedba ob spremljavi kitare Igorja Leonardija, poznavalca afriške glasbe in tolkal Damirja Mazreka.

   Soodelovali so s številnimi priznanimi tako domačimi kot tujimi gosti: Irena Yebuah Tiran, Leticia Slapnik Yebuah, Thierno Diallo, Damir Mazrek, Sory Diabate, Igor Leonardi, Kandia Kouyate, Aissata Kouyate, Malala Tina Rakotolahalahy Serban. Nastopali so na prireditvah kot so Teden Afrike, Dobrodelni koncert za Madagaskar, Festival afriške kulture Baofest, novoletna prireditev občine Polhov Gradec, prireditev fundacije Beli obroč, Festival Lent, Trnfest, Noč v stari Ljubljani, Festival Chiala Afrika Graz itd.

   Vir: KUD Baobab

   Foto: Žiga Koritnik