Andrej Brumen Čop I Posebno osebno: podobe oseb

občasna razstava

Nazaj

17. februar 202330. december 2023

Andrej Brumen Čop I Posebno osebno: podobe oseb

V petek, 17. 2., smo v Veliki dvorani gradu Rajhenburg odprli razstavo Andreja Brumna Čopa I Posebno osebno: podobe oseb.

Andrej Brumen Čop se posveča figuralni motiviki, ki je zanj kot umetnika intimna in osebna. Njegovi motivi so iz življenja: rastline, živali, človek, naravno in urbano okolje ter razni dogodki, v katerih na sliki združuje te elemente. Na razstavi Posebno osebno: podobe oseb predstavlja slike iz svojega opusa z motivom človeka, največkrat ljudi, ki so mu blizu, in sebe.

Slike v tem izboru lahko razdelimo na nekaj skupin. V eni so portreti, večinoma doprsni, dopasni ali tudi stoječi, sedeči in ležeči, tudi akti in polakti. Obsežni sta skupini avtoportretov in slik, ki so avtobiografske, nekatere avtoportretne, na nekaterih je slikar opazovalec, za nekatere dogodke pa je zgolj slišal, vendar so se mu zdeli tako pomembni, da jih je naslikal. Izjemoma je slika osebe prikaz, predstavitev ali ilustracija, ki se v slikarju izoblikuje po prebiranju leposlovja ali pod vtisom opazovanja drugega umetniškega dela. Prizor je ujet v trenutku, tako da slika pripoveduje zgodbo in jo ilustrira. Ob razstavi bo izšel katalog z reprodukcijami del, predstavljenih na razstavi, in nekaterih avtorjevih izgubljenih, vendar tematsko povezanih del.

Kurator razstave je Denis Volk. Na ogled bo do 30. decembra 2023.

 

Nuša Z., olje, platno, 40x40, foto: Matija Brumen.Dolores Š., olje, platno, 40x40, foto: Matija Brumen.Miha J., olje, platno, 50x50, foto: Matija Brumen.

 

Andrej Brumen Čop I Posebno osebno: podobe oseb
Andrej Brumen Čop I Posebno osebno: podobe oseb
Andrej Brumen Čop I Posebno osebno: podobe oseb

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000