Anja Jerčič Jakob | SLIKE

15. 9. 2017 – 29. 4. 2018

Grad Rajhenburg

Cesta izgnancev 3

8280 Brestanica

15. september 2017 – 29. april 2018

 

 

»Umetnost je običajno refleksija narave ali družbe. Meje prehajanja so običajno tanke in pogosto odvisne od zornega kota, a kljub temu lahko na načelni ravni rečemo, da umetniki, ki se ukvarjajo z naravo, to počno na bolj introvertiran način, na družbene probleme pa reagirajo bolj ekstravertirano.

Anja Jerčič Jakob je prav gotovo zapisana naravi. Njen odnos do narave je izjemno posvečen in intimen, pri čemer pa avtoričina interpretacija ni zgolj posnemovalna, temveč je sama kreativna udeleženka procesa. S tem stopa v polje družbenega, a na oseben, lahko bi rekli panteistično religiozen način. Herbarizirana rastlinja v celoti, kot jih pogosto upodablja Anja Jerčič Jakob, imajo kot taka pridih znanosti, v zgodovinski distanci pa v sebi nosijo reminiscenco renesanse. Postopek herbarizacije je kultiviranje narave in v nekaterih izvedbah že izvedeno delo, ki ga lahko pogosto vidimo viseti na zidu. Ob tem se lahko vprašamo, od kod torej potreba umetnice po izvedbi te podobe na velikem platnu? In, ali lahko njena dela sploh beremo zgolj kot podobo podobe?

Čeprav odgovor ni enoznačen, lahko na prvi pogled opazimo, da dela Anje Jerčič Jakob v sebi nosijo nekaj več. Kljub vseprisotnosti narave na njenih platnih, in dejstvu, da na njenih slikah in v procesu dela pogosto opazimo podobnosti tudi s procesi, ki se dogajajo v naravi, Anja ni slikarka narave. Anja v njej išče nekaj več, oziroma tisto, kar je nekje vmes.«

Goran Milovanović, uni. dipl. fil. in soc. kult. (besedilo iz kataloga razstave)

 

Anja Jerčič Jakob se je rodila 20. oktobra 1975 v Slovenj Gradcu. Odraščala je v Velenju, kjer je obiskovala gimnazijo. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je leta 2000 končala študij slikarstva, leta 2004 magistrski študij grafike, leta 2007 pa še slikarstva. Od leta 2000 je kot ustvarjalka aktivno prisotna v slovenskem in mednarodnem likovnem prostoru. Redno se predstavlja na razstavah doma in po svetu. Njena dela so zastopana v številnih javnih zbirkah. Občasno se ukvarja tudi s knjižno ilustracijo za otroke. Leta 2016 je izšel njen prvenec; pri založbi Mladinska knjiga je ilustrirala slikanico Morje Jureta Jakoba. Od leta 2000 opravlja pedagoško dejavnost v okviru formalnih in neformalnih izobraževalnih modelov. Od leta 2016 je zaposlena kot docentka za področje slikarstva na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. Živi in ustvarja v Ljubljani.

 

 

Razstavo so omogočili:

Kulturni dom Krško, enota Grad Rajhenburg, v sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki in Občina Krško

 

Fotografija: Brez naslova, 2014, jajčna tempera in olje na platnu, fotoarhiv avtorice.

Stopite v stik

Grad Rajhenburg
Cesta izgnancev 3
8280 Brestanica
+386 7 620 42 16
051 390 648
info@gradrajhenburg.si
gradrajhenburg.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV: SI30027110
IBAN: EZR 0110 0600 0029 608 (Banka Slovenije)