Če bi Slovenija bila, skupinska fotografska razstava

16. 11. 2018 – 18. 5. 2019

Če bi Slovenija bila | Jošt Dolinšek, Jošt Franko, Katja Goljat, Ciril Jazbec, Irena Jurca, Jurij Korenjak, Primož Korošec, Tereza Kozinc, Meta Krese, Robert Marin, Dejan Mijović, Matej Povše, Boštjan Pucelj, Matjaž Rušt, Klemen Skubic, Nina Sotelšek, Ana Zibelnik in Manja Zore, kurator Klavdij Sluban

 

V petek, 16. novembra 2018  je bila na Gradu Rajhenburg, odprta skupinska razstava z naslovom Če bi Slovenija bila, na kateri se je predstavilo 18 sodobnih slovenskih fotografov. Projekt je idejno zasnoval priznani francoski fotograf slovenskega rodu, Klavdij Sluban, in na podlagi odprtega poziva izbral avtorje, ki so med letoma 2015 in 2018 razvijali svoje fotografske serije. To so: Jošt Dolinšek, Jošt Franko, Katja Goljat, Ciril Jazbec, Irena Jurca, Jurij Korenjak, Primož Korošec, Tereza Kozinc, Meta Krese, Robert Marin, Dejan Mijović, Matej Povše, Boštjan Pucelj, Matjaž Rušt, Klemen Skubic, Nina Sotelšek, Ana Zibelnik in Manja Zore. Med nastajanjem projekta je Sluban deloval kot moderator in umetniški vodja, prevzel pa je tudi kuriranje razstave.

Razstava Če bi Slovenija bila tematizira sodobno Slovenijo in vpetost avtorjev v njen vsakdan. Isto temo fotografi interpretirajo na različne načine. Serije tako prikazujejo globalizirana predmestja, izseljence v ekonomsko razvitejše države, življenje v družinski celici in  introspektivne projekte, ki se ukvarjajo s posameznikovo vpetostjo v bivanjsko okolje.

Nekatere serije so nastajale prav v ta namen, nekatere pa vključujejo tudi arhivsko gradivo, ki sovpada s širšim konceptom projekta. Vsak fotograf se predstavlja s svojo avtorsko govorico, osebnim pogledom na sodobni čas in razmislekom o državi ter svoji vlogi v njej.

Ob razstavi je Kulturni dom Krško izdal knjigo umetnikov. Zasnovana je v obliki 20 v škatlico vloženih zvezkov v velikosti 170 x 235 mm. Tako kot serije ohranjajo avtonomnost znotraj projekta, se vsak avtor predstavlaj tudi samostojno s svojim zvezkom. Skupek vseboval tudi kuratorjevo besedilo in življenjepise vseh sodelujočih avtorjev v slovenskem in angleškem jeziku.

 

Fotografija ©Tereza Kozinc, serija Paris In And Out

 

http://www.gradrajhenburg.si/upload/files/cbsb-predstavitev.pdf

https://www.ifsloveniawere.com/

 

Stopite v stik

Grad Rajhenburg
Cesta izgnancev 3
8280 Brestanica
+386 7 620 42 16
051 390 648
info@gradrajhenburg.si
gradrajhenburg.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV: SI30027110
IBAN: EZR 0110 0600 0029 608 (Banka Slovenije)