Mateja Kavčič I DREVO

25. 9. 2021 – 5. 12. 2021

V podstrešju okroglega stolpa gradu Rajhenburg smo v soboto, 25. septembra 2021 ob 18. uri, odprli razstavo Drevo umetnice Mateje Kavčič, ki bo na ogled do 28. novembra 2021.

Razstava je podaljšana do nedelje, 5. 12. 2021.

Kustosinja Nina Jeza, Artists&Poors, je v katalogu zapisala: 

»Mateja Kavčič nam v obliki impresivne ambientalne postavitve, izdelane iz naravnih materialov, predstavlja svoje osebno »umetničino drevo«, ki ga je umestila v veličastno tramovje podstrešja okroglega stolpa rajhenburškega gradu in tako kulturno dediščino prepletla s sodobno umetnostjo. 

 

Veličastno drevo, ki ga je ustvarila Mateja Kavčič na gradu Rajhenburg, je nastalo iz recikliranih naravnih materialov, ki jih je uporabila že v prejšnjih postavitvah. Umetnica večkrat reciklira svoja dela, da lahko nastanejo nova. Tokrat je uporabila ves recikliran material, zato je sproti nabirala še nove gradnike: struktura drevesa je narejena iz šopkov močvirskih trav in kroglic, oblikovanih iz različnih trav ali vrbovih vej. Dolgo zeleno ostro travo Kavčičeva nabira na mokriščih v Kostanjevici na Krki, jo prenese v atelje in tam poveže v snope, ki jih najprej posuši, nato pa skrbno zavije in pripravi za transport. Tako sestavni del večjega ambientalnega dela ali prostorske postavitve, enako kot neznatni delčki v naravi, sestavljajo celoto. 

 

Nastajanje drevesa je umetničina vzporednica toku življenja: počasi z že pridobljenimi izkušnjami gradi, napreduje, zori; koraki so majhni, včasih skoraj neopazni. Ves čas hodi po meji, išče ravnotežje, ravnovesje skozi življenje, ki je polno dilem in postavljanja vprašanj. Tako je tudi najnovejša instalacija Drevo zaključen, bogat in samostojen organizem, obenem pa tudi majhen, a nujen del gozda, ki predstavlja združitev celote. Prav tako je tudi v življenju: gre za dolgotrajen postopek nastajanja celovitosti skozi sintezo malih delcev.«

 

Mateja Kavčič je otroštvo preživela v Brestanici. Po končani srednji šoli za oblikovanje in fotografijo se je leta 1989 vpisala na slikarski oddelek Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je 1994 diplomirala in leto pozneje obiskovala slikarsko specialko. Od leta 1995 ima status samozaposlene v kulturi. Deluje kot vizualna umetnica na področjih slikarstva, risbe, grafike, prostorskih postavitev in land arta. Živi in ustvarja v Škofji Loki, občasno dela v priložnostnem ateljeju v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki.

 

Mateja Kavčič, m: 041 923 318, e: mateja.kavcic@gmail.com

https://matejakavcicslikarka.wordpress.com/

Fotografije: Tomaž Grdin 

 

Razstavo sta omogočila:

Kulturni dom Krško, enota Grad Rajhenburg in Občina Krško

Stopite v stik

Grad Rajhenburg
Cesta izgnancev 3
8280 Brestanica
+386 7 620 42 16
051 390 648
info@gradrajhenburg.si
gradrajhenburg.si

Uradni podatki

Kulturni dom Krško
Trg Matije Gubca 2
8270 Krško
ID za DDV: SI30027110
IBAN: EZR 0110 0600 0029 608 (Banka Slovenije)