Dogodki

Nazaj

(: )

Mini gajbice

Mini gajbice

delavnica ob razstavi Trapisti v Rajhenburgu

sobota, 22. april 2023, 11.00

Mini gajbice, delavnica ob razstavi Trapisti v Rajhenburgu
sobota, 22. 4., ob 11. uri
Grad Rajhenburg
cena vstopnice: 2,50 €

 

Menihi trapisti so prišli v Rajhenburg v 19. stoletju in si na gradu uredili samostan. Kot izjemni in vsestranski gospodarji so pustili neizbrisen pečat v našem prostoru. Ukvarjali so se z različnimi gospodarskimi dejavnostmi, med drugim tudi z gozdarstvom in izdelavo lesenih izdelkov. Eno izmed načel, ki jih je spremljalo v življenju, je bilo namreč »kar potrebuješ, naredi sam«. 

Na delavnici si boste izdelali mini leseno gajbico za shranjevanje manjših predmetov, kot darilno embalažo ali preprosto za okras. 

Informacije in prijave na info@gradrajhenburg.si, 051 390 648 ali 07 620 42 16.

 

Foto: Mateja Gačnik Miklavž, Grad Rajhenburg.
Kultura za prihodnost

Kultura za prihodnost

Posvet o viziji kulturne politike z Ministrstvom za kulturo

petek, 24. marec 2023, 14.00

Ministrstvo za kulturo vabi na regijski posvet za pripravo reforme kulturnega modela. Prisluhnili bomo vašim izzivom in predlogom ter vam predstavili ključne točke novih smernic kulturne politike in prihajajočih sprememb Nacionalnega programa za kulturo. 

 

Posvet bo potekal v petek, 24. marca, od 14h do 16h v gradu Rajhenburg (Cesta izgnancev 3, 8280 Brestanica). Na njem bo prisoten državni sekretar mag. Marko Rusjan. Na posvet vabimo vse deležnike v kulturi (samozaposlene in druge delavke in delavce v kulturi, javne zavode, nevladnike, ljubitelje, občinstvo), predstavnike občin (strokovne službe in odločevalce), razvojnih agencij in drugih resorjev pa tudi zainteresirano splošno javnost. 

 

Dogodek je del serije posvetov, v sklopu katerih bo vodstvo Ministrstva za kulturo obiskalo vseh 12 regij po Sloveniji. V letu 2023 bo Ministrstvo namreč izvedlo pomembne reforme kulturnega modela: spremenilo bo obstoječi Nacionalni program za kulturo, spisalo spremljajoči akcijski načrt, spremenilo bo krovni Zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo, hkrati pa izvedlo tudi reformo statusa samozaposlenih v kulturi. S posebnimi delovnimi skupinami Ministrstvo že pripravlja strategije reševanja izzivov na področjih muzejske politike, medijev, filma, slovenskega jezika in sodobnega plesa. 

 

Vsi našteti procesi bodo pomembno vplivali na kulturno politiko prihodnosti, zato je pomembno, da je vanje vključena kar najširša javnost. S posveti želi vodstvo Ministrstva za kulturo prisluhniti in iskati rešitve za skupne izzive ter sooblikovati družbeni ekosistem, v katerem bosta kultura in umetnost lahko prispevali k povezani družbi, trajnostni prihodnosti ter delovala v javno dobro.

 

Vabljeni, vabljene!

Boštjan Kavčič I Prehajanja

Boštjan Kavčič I Prehajanja

vodstvo z umetnikom Boštjanom Kavčičem in kustosinjo Nino Sotelšek

sobota, 25. februar 2023sobota, 25. februar 2023, 11.00Prestavljeno

Spoštovani!

Obveščamo vas, da jutrišnje vodstvo po razstavi zaradi bolezni žal odpade
Dogodek bo izveden v nadomestnem terminu, ki ga bomo objavili naknadno.

Prosimo za razumevanje.

 

 

Boštjan Kavčič pripada srednji generaciji slovenskih umetnikov, ki so svojo umetniško pot začeli na ljubljanski likovni akademiji. V preteklosti se je vzporedno ukvarjal s kiparstvom, z novimi mediji in družbeno angažiranimi projekti. Tudi v kontekstu nove razstave mu ni tuje sintetiziranje kiparstva in uporabnih predmetov ter njihovo umeščanje v historično arhitekturo. 

Za razstavo na Gradu Rajhenburg mu je izhodišče miselno duhovnega procesa ponudila zgodovina grajskih prostorov, ki so močno obremenjeni s preteklimi tragičnimi dogodki. Avtor meni, da so naravni tokovi prostorov brestaniškega gradu v toku zgodovine zastali, zato jih bo s pomočjo elementov, ki označujejo naravne cikle, skušal postaviti v prvotno stanje. Razstava  vabi obiskovalca, da s svojo intervencijo zaključi ustvarjalni proces in razmisli o razcepu, ki se je v sodobni družbi zgodil med bivanjskim in naravnim okoljem. 

Po razstavi bosta vodila umetnik Boštjan Kavčič in kustosinja Nina Sotelšek. 

 

Foto: Tomaž Grdin.
Vitezi Rajhenburški

Vitezi Rajhenburški

javno vodstvo

sobota, 18. februar 2023, 11.00

sobota, 18. 2. 2023, 11. in 15. uri
vstopnina po ceniku

Stran 7 od 52 (Vseh vnosov: 514)

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000