aaaaaaaaaaaaObčasne razstave

Občasne razstave

Nazaj

(: )

Blaž Vehovar I Ameriške sanje - American dream

Blaž Vehovar I Ameriške sanje - American dream

Trajanje razstave: 28. junij 201915. september 2019

Razstava je podaljšana do 15. septembra 2019. 

Mit "ameriških sanj" je historično še zmeraj povezan z uresničitvijo boljše prihodnosti: Amerika - the land of opportunity - dežela priložnosti. Etimološko je za izraz American dream odgovoren James Truslow Adams, ki je leta 1931 v knjigi Epic of America zapisal, da pomeni uresničitev ameriških sanj "boljše in bogatejše in polnejše življenje vseh, s priložnostmi za vse izključno glede na njihove sposobnosti".  Nadalje je izraz povezan z  migracijami iz časa Druge svetovne vojne, ko so begunci, pa tudi ljudje lastne usode bežali pred vojnimi grozotami in se priseljevali v ameriški talilni lonec kultur, da bi končno zaživeli svoje sanje. V moderni globalni družbi je termin preživel označevalni premik: danes je, namesto priložnosti za vse, bistveno povezan z razslojitvijo in vedno globljo razpoko med tistimi, ki imajo ter onimi, ki nimajo. Vsebinsko je, v primerjavi s sanjami Jamesa Adamsa, pravzaprav le še ironija, rekli bi pristna sanjarija - vemo, da globalnemu svetu vlada potrošništvo, kapitalizem, ki nas je zasvojil, razosebil ter povsem odtujil pristne liberalistične ameriške sanje.

guba

guba

razstava študentov Fakultete za arhitekturo UL seminarja Blenkuš

Trajanje razstave: 12. april 201915. maj 2019

Arhitekturna delavnica skulptur iz valovitega kartona študentov Fakultete za arhitekturo UL, seminarja Blenkuš s podporo embalažnih strategov podjetja DS Smith, Brestanica.

Na razstavi skulptur iz valovitega kartona so predstavljena dela študentov 2. do 5. letnika Fakultete za arhitekturo, Univerze v Ljubljani. 

Borut Peterlin | Ostal si del te pokrajine, del njenih lepot in bolečine

Borut Peterlin | Ostal si del te pokrajine, del njenih lepot in bolečine

Trajanje razstave: 2. september 201626. avgust 2017

Grad Rajhenburg

Cesta izgnancev 6

8280 Brestanica

 

Borut Peterlin na gradu Rajhenburg razstavlja serijo skozi katero raziskuje različne potenciale krajinske fotografije. Fotografije so bile posnete s pomočjo velikoformatne kamere in fotografskih postopkov 19. stoletja na različnih lokacijah na Dolenjskem. Kot izredno tehnično podkovan avtor se je spopadel z mokrim kolodijem na steklu in različnimi tehnikami printanja pozitiva, kot na primer s slanim tiskom, z beljačnim tiskom, z ambrotipijo, s cianotipijo …

Stran 2 od 2 (Vseh vnosov: 18)

Občasne razstave

Uradni podatki

Stopite v stik

KD Krško

Srebrni

Cert ID: 0011/00011

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
KULTURNI DOM KRŠKO
Matična številka: 5096944000